tisdag 12 juni 2007

Spartips

Byt glödlampor.
Att byta glödlampor till energisnåla variater sparar el, och de är mycket bättre för miljön. Om man byter fem glödlampor till energisparlampor sparar man ca 315kr/år. På ikea har de en kampanj just nu för de som är ikea family medlemmar. Fem energisparlampor gratis. Åk till närmaste ikea butik och plocka ut dina lampor. Erbjudandet gäller bara tills imorgon, 13 juni. Det som sparar pengar och även är bra för miljön gillar jag. Alla glödlampor i mitt hem är energispararlampor.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har mycket spotlights hemma. Någon som vet om dessa drar mycket energi och om de finns energisnåla varianter av dessa också?

Alva sa...

spotlights drar mer energi än vanliga glödlampor har jag hört. Men om det finns energisnåla varianter har jag ingen aning om.

Cristoffer sa...

Själv har jag ständig ångest för att jag inte bytt ut alla glödlamport till lågenergilampor. Men jag tror jag skall göra det efetr vad jag läst här

Alva sa...

ja nu kan du ju få de gratis dessutom :)

Anonym sa...

och lite insider kan berätta att kampanjen kommer fortsätta. Annonser i dagspressen.

Alva sa...

Jaha vad bra, då hinner ju alla hämta ut de. Jag var själv på ikea idag och hämtade mina.

Anonym sa...

Detta är ett mycket bra tips, om ej knappast "nytt". Alla energirådgivare har tjatat om detta i åratal, märkligt att folk fortfarande kör med vanliga glödlampor så mycket. Slösar både kronor och watt.

Ljuset har blivit mycket bättre, varmare, i sparlamporna numera. Sen kan man ju komplettera med någon enstaka punktbelysning, spot eller nåt, för att få det "mysigare".

Alva sa...

Allan
Ja, jag förstår inteheller varför folk kör med vanliga lampor nu för tiden. Men antar att det är svårt att bryta gamla vanor. Själv har jag haft sparlampor en längre tid nu och har aldrig tyckt det varit något problem eller att ljuset har blivit konstigt. Och nu när ikea ger ut gratis lampor vore det ju ännu konstigare om inte folk tog sig i kragen och bytte ut några av lamporna hemma, både för egen del och för miljöns.

Anonym sa...

Tycker det är konstigt att inte de vanliga glödlamporna förbjudits helt.

Alva sa...

ja visst är det..